La pharmacie

La pharmacie

Het is heerlijk om in de zomer ‘iets’ onschuldigs te mankeren in Frankrijk. Want dan kan je naar la pharmacie! Een waar walhalla voor pillenslikkers, allerhande spulsmeerders, voetverzorgingsfanatici en beautyliefhebbers. En ook hier geldt, net als bij le supermarché: the bigger, the better.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen over het algemeen zeventien voorwerpen in hun handtas hebben. Naast the usual suspects als handcrème, lipgloss, oplader en opschrijfboekje zijn er natuurlijk ook vrouwen die zoogkompressen, rolmaat, een vestje en ook nog een altijd-handig-voor-je-weet-maar-nooit kleine föhn in hun tas hebben.

Geloof mij als ik zeg dat de Franse vrouw het gemiddelde van zeventien met gemak overstijgt. Maak er maar zevenendertig of zevenenveertig van.

Want de Française slikt pillen voor iedere gelegenheid en smeert en verstuift als een dolle. Dat is best te begrijpen want voor elk kwaaltje of speciale behoefte is iets te krijgen bij de pharmacie. Een bezoek aan de dokter is eigenlijk overbodig; de dames achter de toonbank kijken zonder blikken of blozen naar een gekke puist of rare jeukende plek, ze luisteren naar een hoestje en bekijken een lelijk opgezwollen voet. En dan verdwijnen ze in een ruimte waar genoeg pillen liggen om een compleet continent knock-out mee te krijgen.

En ze zijn scheutig bij de pharmacie. Alles waar je in Nederland om moet zeuren bij de dokter – die van mij vraagt standaard: wil je een advies of per se een recept? – krijg je hier in overvloed. Hooikoorts? Dit zijn pillen voor ’s nachts want je wordt er slaperig van en dan zijn dit zijn de pilletjes voor overdag, ik doe er nog een neusspray bij voor als je een aanval hebt en wil je ook iets tegen jeukende ogen en een kapot gesnoten neus? Zakdoekjes met of zonder lavendelgeur? Prima! Doe me dan ook nog maar die handcrème en die nagellak erbij.

Naast pillen en poeders is de pharmacie ook een wonderland voor de beauty-liefhebster. Een paar jaar geleden stonden alle geheime pillen en poeders van de Franse vrouw open en bloot in de Marie Claire. Met deze bijbel in de hand, de voorzichtig uitgescheurde pagina’s geplastificeerd, hebben vriendin A. en ik een weekend lang alle, en als ik zeg alle, dan bedoel ik ook alle, pharmacies van Parijs ‘gedaan’.

En wat hebben we ingeslagen! Een crème: Homeoplasmine, ontwikkeld voor lichte brandwonden maar door de Française gebruikt voor eigenlijk alles, de nieuwe Eight Hour Cream zeg maar. Pillen die je slikt vóórdat je flink gaat drinken, pillen die je neemt nadat je foie gras gegeten hebt. Een parfum dat nergens anders te krijgen is en douchespul waar je huid eeuwig elastisch van blijft. En natuurlijk Embryolisse, een crème die door alle Franse visagisten wordt gebruikt (en dus geweldig) en toen alleen nog in Frankrijk verkrijgbaar was. En tubetjes met spul waarvan we eigenlijk na een maand al niet meer wisten waar ze voor waren, maar: we hadden ze!

En omdat al die crèmes, parfums en pillen toch iedere dag mee moeten – zo komt die Française dus aan haar zevenenveertig stuks – deed A. bij ons volgende bezoek aan Parijs iets wat elke vrouw minimaal één keer in haar leven moet doen.

Ze liet haar ultieme droom uitkomen en kocht een grote, leren, prachtige, kostbare handtas van Chloé. Zo eentje waar met gemak een heel schap van de pharmacie in kan. Zo doe je dat. Très français en toujours op alles voorbereid.