De rieten mand

De rieten mand

Vrouwen die in Frankrijk op de markt of in de supermarkt boodschappen doen met een plastic tas vallen door de mand: dat zijn toeristen.

Want de Franse vrouw, of de vrouw die in Frankrijk woont, doet iedere boodschap met een rieten mand. Liefst een ovale rieten mand met lange of korte leren hengels. De manden die een beetje doorleefd zijn, met hengels die donker en zacht zijn van het vele dragen, zijn het mooist. Op iedere markt zijn de handgemaakte manden te vinden. De mand kan een kleurtje hebben, er mag een rieten bloem op zitten maar het liefst zien we ze au naturel.

Mandeigenaressen zijn net als motorrijders en booteigenaren, als ze elkaar zien, groeten ze elkaar even. De ene mand knikt een klein knikje naar de andere mand en ze halen onzichtbaar een wenkbrauw op bij het spotten van een plastic tas.

Het logo van een supermarkt op een plastic tas zegt wellicht iets over de draagster van die tas, de rieten mand daarentegen is merkloos. Maar in zijn anonimiteit verbindt le panier zonder probleem mandeigenaressen van alle rangen en standen.

En de Franse vrouw heeft gelijk: de mand is incroyable. Wie (of: welke man) heeft ooit bedacht dat een plastic tas handig is? Een pak melk prikt standaard door het dunne plastic heen tegen je been, doe een net sinaasappels in een plastic tas en de hengels begeven het, of nog erger: één hengsel begeeft het. Een plastic tas, vol of leeg, aan een fietsstuur hangen, is vragen om problemen. En een prei of een bosje supermarktbloemen hebben nog nooit fatsoenlijk in een plastic tas gepast.

Nee, dan de mand. Groot, soepel, duurzaam, flexibel, charmant en onvermoeibaar. Er gaat altijd meer in dan je denkt: een kilo sinaasappels vleit zich met alle gemak op de bodem van de mand. Groente vindt zonder problemen een plekje. Geen enkel pak melk krijgt het voor elkaar om door de mand heen te prikken. Kwetsbare eitjes, verse vis en zachte kaasjes hebben alle plek bovenin de mand. En een prei heeft altijd de beste plek. Een paar preien bovenop verse etenswaren in een volle rieten mand – in Frankrijk – is in mijn ogen pure poëzie.

Want naast dat de mand superhandig is, is de mand ook een plaatje. De mand past bij elke outfit. Kan mee naar iedere gelegenheid. De juiste mand kan zelfs een saaie man iets avontuurlijks geven. De mand doet het overal en in elk seizoen goed. Een mand gevuld met lekkernijen op de tegelvloer in de keuken is een genot om te zien. Het maakt niet uit hoe vies of oud de achterbank van een auto is: een rieten mand, zelfs gevuld met alleen maar lege wijnflessen, haalt de hele auto in één keer op. Een mand vol vrolijk gekleurde badhanddoeken op een Frans strand is niet alleen très fotogeniek maar ook très handig: het zand valt uiteindelijk vanzelf weer uit de mand.

En een rieten mand die, na het boodschappen doen, niets meer hoeft te doen dan alleen maar nonchalant aan een kapstok te hangen, is in het echt nog mooier dan in een woontijdschrift. En ik kan het weten: ik heb er twee.